Valokeilassa: Bandy-Boys 88

Sysmäläinen salibandyn erikoisseura BB-88 täyttää 35 vuotta. Suomen Salibandyliitto on perustettu vain kolme vuotta aiemmin eli voidaan puhua hyvinkin perinteikkäästä seurasta. Flanelsille BB on ollut rakas vihollinen, yhteistyökumppani ja ehkä pikkusen myös esikuva. Tässä kohtaa on siis onnittelujen lisäksi paikallaan muistella hieman seurojen yhteistä taivalta.

Ensin pieni sivuhuomio. Monesti saatetaan ajatella, että 35 vuotiaana pelaaja alkaa olla jo oman kehityksensä huipulla ja suunta kääntyy alaspäin. BB:tä ja Flanelsia kuitenkin yhdistää se, että molemmissa seuroissa 35 vuotta on kutakuinkin pelaajiston keski-ikä ja turha höntyily alkaa vasta pikku hiljaa jäädä vähemmälle.

Ennen kuin Joutsassa saatiin seuratoimintaa järjestettyä, matkustivat paikalliset nuoresta lajista innostuneet pelimiehet lähikuntiin pelaamaan. Tarinoita on kerrottu ainakin Luhangan Väreestä ja Bandy boyssista. Flanelsittarien valmentaja Vesa Kuurne on toisinaan näitä värikkäitä vuosia Ilkka Hörkön valmennuksessa muistellut. Vesan kanssa BB:stä oppia haki myös loppukaudesta jälleen Flanels-paidassa kynäillyt JP Vesalainen.

JP jälleen Flanels-paidassa keväällä 2023. Kuva Jonna Keihäsniemi.

Sen lisäksi, että Sysmän lajiperinteet ovat pitkät, oli paikkakunnalla myös täysikokoinen kenttä ennen Joutsaa. Flanels pelasi alkuvuosina kotiturnaukset Sysmässä, kunnes 2007 valmistui oma kauan kaivattu pyhättö. Tai ainakin yleensä pelattiin, nimittäin kerran turnaus jouduttiin perumaan vuotavan katon takia. Ne oli aikoja ne.

Miesten puolella BB on pelannut jo vuosia kakkosdivaria. Flanels ylsi parhaimmillaan kolmoseen. Harjoitus tai ”ystävyys”otteluissa joukkueet ovat kohdanneet useasti. Kerran vuonna 2006 on ottelu puristettu Flanelsin voittoon, mutta rehellisyyden nimissä ovat sysmäläiset olleet himpun verran edellä (2007, 2007, 2008). Virallisia otteluja on myös pelattu, ei samalla sarjatasolla, mutta Suomen Cupissa (2006, 2008). Jos jotain eroja joukkueiden pelitavasta halutaan etsiä, niin Sysmässä pelitaidot ovat tunnetusti kovat ja peli vauhdikasta, mutta joutsalaisten eduksi voitaneen laittaa tahto organisoidumpaan joukkuepeliin. Lähimenneisyydessä keskinäisiä otteluita ei isossa kaukalossa ole pelattu, mutta sitä puutetta on paikattu kesän katusählyissä sun muissa puulaakipeleissä. Pahemmilta loukkaantumisilta on vältytty. Miesten osalta yhteistyö on ollut aika vähäistä, mutta historia tuntee yhden farmisopimuksen vuodelta 2015.

Naisten osalta voidaan puhua enemmänkin yhteistyöstä, vaikka tarina alkoikin paikalliskamppailulla vuonna 2007. Seurayhteistyötä polkaistiin alulle vuonna 2012 ja myös debyytti sujui mainiosti. Siitä lähtien on Sysmästä käynyt lukuisia nuoria ja todella taitavia pelaajia hakemassa Flanelsittarista vauhtia vielä kovemmille tasoille tuoden joukkueeseen tulivoimaa ja jopa rightin puolen ratkaisijoita! Tälle yhteistyölle toivomme kovasti jatkoa myös tulevaisuudessa.

Pia Salmio (vas.) ja Susanna Laurila (oik.) maaliskuussa 2016. Keskellä Mia Reponen.

Junioripuolella on pelattu paljon paikalliskamppailuja, viimeksi vasta päättyneellä kaudella. Yhteistoimintaa on viritelty muutamaankin kertaan ilman pidempiaikaista jatkumoa. BB-Flanels nimellä on pelattu B-junioreissa ainakin kaudella 2009-2010. Vuonna 2017 viriteltiin Itä-Häme Akatemiaa, mutta sittemmin on päädytty kulkemaan erillään.

Myös elämänkokemusta enemmän omaavat osastot ovat iskeneet yhteen aikojen saatossa. Niin Äijäsähly-porukka kuin myös myöhemmin M35 ovat kamppailleet sysmäläisiä vastaan. Varsin helppoa kuvitella näille taistoille myös jatkoa joskus tulevaisuudessa.

Flanels toivottaa BB:lle onnea ja menestystä tuleville vuosille. Ja tosiaan: pidä kiinni omasta tyylistä ja pysy tuollaisena kuin olet!