Katsaus nykyhetkeen – Ketä pelaa ja missä

Koronan aiheuttaman yhden välikauden jälkeen on joku saattanut pohtia: ketkä kaikki vielä pelaa ja missä? Myös Suomisarja salibandyn yhteydessä mainittuna saattaa kuulostaa erikoiselta. Toimitus päätti ottaa selvää Flanels-taustaisten aktiivipelaajien nykytilanteesta ja samalla avata myös nykyistä sarjasysteemiä.

Valtakunnalliset sarjat

Entinen Salibandyliiga on brändiuudistuksen myötä nykyään F-liiga. Miesten liiga on tavallinen yksilohkoinen valtakunnallinen sarja, mutta naisten liiga on erikoisemmin jaettu ylempään ja alempaan tasolohkoon. Tarkempaa tietoa eri sarjoista voi lukea niiden kotisivuilta.

Naisten liigassa ei tiettävästi Flanels-taustaisia pelaajia ole, mutta miesten liigan Happeessa pelaa tunnetusti joutsalaisen salibandyn kasvot maailmalla eli Joel Lahti. Tunnollisena puolustajana tunnettu Lahti on tällä kaudella yltynyt ennen näkemättömään pistetehtailuun saalistaen yhdeksässä pelissä tehot 7+5=12 ollen pistepörssin 17. Joelin pelaajatarinan voit lukea alta:

https://flanels.org/2021/06/04/pelaajatarina-joel-lahti-2/

Miesten toiseksi korkein sarjataso tunnetaan nykyään nimellä Divari. Divari on myös valtakunnallinen yksilohkoinen sarja, jossa pelaa 14 joukkuetta. Kolmas sarjataso on nykyisin nimeltään Suomisarja, joka on kolmeen maantieteelliseen lohkoon jaettu sarja. Playoffs-vaiheessa lohkojen parhaat pelaavat koko sarjan voitosta.

Naisten F-liigassa ja miesten F-liigassa, Divarissa, Suomisarjassa, sekä 2-divisioonassa ottelut pelataan yksittäisinä 3x20min tehokkaalla peliajalla.

Suomisarjan A-lohkossa nähdään tällä kaudella joutsalaisille hyvinkin tuttu pelimies. Salibandyn läpi jo kertaalleen 5-divisioonasta liigaan pelannut Jaakko Åkman edustaa porilaista PTU:ta. Uusikaarlepyyn liepeiltä tavoitettu Jaska kuvaa joukkuettaan ja omaa tilannettaan seuraavasti:

”PTU eli Pihlavan Työväenurheilijat on vanha kunnon yleisseura tylystä Pihlavan kaupunginosasta Meri-Porista. Juuri äskettäin vietettiin itse asiassa seuran 90v juhlia. Ollaan myös liigajoukkue Karhujen farmi ja sieltä saadaan kivasti usein vahvistuksia peleihin.

Treenaaminen ja pelaaminen on vielä antanut kivasti vastapainoa opiskelulle ja tosi yllättynyt oon kuinka hyvin on päässyt tapahtumiin paikalle. Samalla kaupunkiin asettumista on auttanut kun on löytynyt paljon muitakin tuttuja täältä kuin opiskelukaverit. Pori ei kyllä ole ollenkaan niin paha paikka kuin maine antaa ymmärtää, vaikka kyllä täällä aika köpsää sakkia on. Paikallista kieltäkin ymmärtää, vaikka se tyhmältä kuulostaakin.

Suomisarja sopii tasona meikäläiselle oikein hyvin, kun treenataan kolmesti viikossa laadukkaasti ja pelit on tasaisia. Kakkosdivarissa oli vielä pelejä missä tiesi etukäteen miten tulee käymään, mutta suomisarjassa ei kyllä enää. Silti tää nyt on harrastelua, josta ei enää jaksa yöuniaan menettää jos hävitään, eikä toisaalta muutu yhtään sen paremmaksi ihmiseksi vaikka voitetaankin.

Välillä on kyllä tullut mietittyä että onko tässä enää järkeä kun hetkittäin on joutunut istumaan täkissäkin, kun meillä on laaja ryhmä ja osa joutuu usein jäämään katsomoonkin. Koulun puolesta ollaan jo loppusuoralla ja kuluva kausi tulee jäämään meikäläisellä puolikkaaksi kun muutto pois tulee olemaan edessä.

Loppusuoralla kun ollaan niin jaksaa vielä hetken tsempata ja vielä myös riittää uskoa siihen että pystyy olemaan hyvä ja joukkuetta vahvistava pelaaja. Sitten kun huomaa joskus että tähän ei enää kykene, niin lienee aika lyödä mailat naulalla seinään.”

Suomisarjan A-lohko: https://salibandy.fi/tulospalvelu/466/8238/9224/2021-2022/otteluohjelma

Naisten puolella toiseksi korkein sarjataso tunnetaan edellään tutulla nimellä 1-divisioona. Miesten Suomisarjan tapaan sarja on jaettu kolmeen maantieteelliseen lohkoon. Pelit pelataan turnausmuotoisesti 3x15min tehokkaalla peliajalla.

Sysmäläinen Susanna Laurila lähti Flanelsin kautta maailmalle vuonna 2016 ja pelaa jo viidettä kauttaan Tampereella SBS Tampissa, joka on pääosin opiskelijoista koostuva joukkue. Susse on nauttinut ajastaan joukkueessa, vaikka haasteitakin on ollut. Kilpasalibandy on välillä henkisesti rankkaa ja yksi kausi on mennyt loukkaantumisesta kuntoutumiseen. Treenaamisen ja pelaamisen lisäksi opiskelijajoukkueen toimintaan kuuluu luonnollisesti myös virkistäytyminen. Yhtenäisessä ja tiiviissä jengissä pelaaminen maistuu kausi kerrallaan.

Hurjalla lyöntilaukauksella aikanaan ihastuttanut Susanna taitaa yhä myös pisteiden teon. Neljään otteluun on syntynyt komeat 4+3=7 tehot ja pistepörssin viides tila.

Arkistosta löytyy Sussesta myös vanha Valokeilassa-juttu:

https://flanels.org/2015/03/15/valokeilassa-susanna-laurila/

1-divisioona B-lohko: https://salibandy.fi/tulospalvelu/30/7809/8680/2021-2022/otteluohjelma

Niin ikään Sysmästä lähtenyt ja Flanelsia edustanut Hanna Kemppi pelaa myöskin 1-divisioonassa C-lohkossa. Maalivahdin paikalla operoiva Kemppi edustaa lammilaista Lasbia.

1-divisioona C-lohko: https://salibandy.fi/tulospalvelu/30/7828/9222/2021-2022/otteluohjelma

Myös valtakunnallisissa juniorisarjoissa nähdään tuttuja pelaajia tällä kaudella. Tyttöjen T21 SM-sarjassa Lasbia edustaa vielä edellisellä kaudella Flanelsissa kaksoisedustuksella pelannut Hilla Salmio. Poikien P18 SM-sarjassa Happeen hirvipaidassa maali-per-peli tahdissa nakuttelee Aapeli Karppinen. Aapeli saatetaan tällä kaudella nähdä myös Flanelsin miesten joukkueen mukana aikataulujen niin salliessa.

T21 SM-sarja, Alkulohko 1: https://salibandy.fi/tulospalvelu/193/8392/8837/2021-2022/otteluohjelma

P18 SM-sarja: https://salibandy.fi/tulospalvelu/122/8334/9062/2021-2022/otteluohjelma

Alueelliset sarjat

Kuten jo aikaisemmin todettu, pelataan miesten 2-divisioona yksittäisinä otteluina 3x20min tehokkaalla peliajalla. Miesten 3-divisioonassa pelitapa on sama kuin naisten 1-divisioonassa eli pelit ovat turnausmuotoisia ja peliaika 3x15min, mutta ajanotto on yhä tehokas. Kaikissa muissa sarjoissa peliaika on 3x15min tehottomalla peliajalla eli pelikello pysähtyy vain valikoidusti.

Flanelsin aikuisjoukkueet pelaavat Sisä-Suomessa, juniorijoukkueita myös Kaakkois-Suomen puolella. Sisä-Suomessa pelaa enemmänkin Flanels-tuttuja. Juurikin edellä mainitussa 3-divisioonassa O2-Jyväskylän kakkosjoukkuetta edustaa Jussi Kemppi. Jussi on jo joitakin kausia ollut joukkueensa kärkikastia pistepörssissä. Tällä hetkellä neljään peliin on syntynyt tehot 4+3=7.

Jussin kanssa samassa lohkossa pelaa myös tamperelaistunut Tuukka Jussila. Tuukka työskentelee Ilveksen organisaatiossa ja pelaa seuran M3-joukkueessa. Tuukan kirjoittaman pelaaja- ja valmentajatarinan voi lukea alta:

https://flanels.org/2021/04/17/pelaaja-ja-valmentajaura-tuukka-jussila/

Miehet 3-divisioona, Sisä-Suomi, Lohko 8: https://salibandy.fi/tulospalvelu/48/6909/8095/2021-2022/otteluohjelma

Liikuntabiologiaa Jyväskylässä opiskeleva Fanny Harjula pelaa 2-divisioonaa edustaen Liikunnan Riemua, joka on lähtökohtaisesti juuri liikunnanopiskelijoille perustettu oma urheiluseura. Fanny on aikaisemmin toiminut myös seuran hallituksessa viestinnän parissa, mutta tällä hetkellä keskittyy vain pelaamiseen rennolla harrastusmielellä.

Naiset 2-divisioona, Sisä-Suomi, Lohko 3: https://salibandy.fi/tulospalvelu/23/7321/8093/2021-2022/otteluohjelma

Johanna Vilkman edustaa nykyään Lievestuoreen Kisaa. Kisa pelaa samassa lohkossa Flanelsin kanssa, joten Jossu nähdään säännöllisesti myös Joutsan urheilupyhätöllä.

Naiset 3-divisioona, Sisä-Suomi, Lohko 7: https://salibandy.fi/tulospalvelu/19/8454/8882/2021-2022/otteluohjelma

Ella Streng valittiin vuonna 2019 Flanelsin naisten joukkueen parhaaksi pelaajaksi. Sittemmin Sysmästä Kuopion suunnalle siirtynyt Ella edustaa nykyisin Vehmersalmen Vesaa 2-divisioonassa.

Naiset 2-divisioona, Savo-Karjala, Lohko 7: https://salibandy.fi/tulospalvelu/27/8083/8676/2021-2022/otteluohjelma

Myös Joulupukin kylässä saattaa tulla vastaan tuttuja. Nelli Salmio siirtyi F-liigan Pelicansista Rovaniemeläiseen Santa’s Unitediin täksi kaudeksi, joten Pia-äidin fanimatkoille tuli kerrasta lisää pituutta. Kun Susse Laurila lähti opiskelemaan tuli rightin puolelta laukova Nelli Sysmästä Flanelsiin ”paikkaamaan” vuonna 2016.

Naiset 2-divisioona, Pohjois-Suomi, Lohko 8: https://salibandy.fi/tulospalvelu/27/8083/8676/2021-2022/otteluohjelma

Oskari Oittinen vaikuttaa nykyisin Saimaan rannoilla Lappeenrannassa. Koko kesän kovaa harjoitellut Oittinen koki syksyllä Äijäsählyn kovuuden ja on vasta toipumassa pelikuntoon. Osku tultaneen vielä tällä kaudella näkemään jossakin Lappeenrannan joukkueessa.

Salibandyn parissa voi vaikuttaa myös pelaamatta. Flanelsiakin pitkään edustanut Joni Niemi on nykyisin tunnettu salibandymies Jyväskylässä ollen monessa mukana. SC Lupon valmentajana Joni on ollut monesti myös Flanelsia vastassa.

Mainittakoon vielä, että valmentajana meritoitunut leivonmäkislähtöinen Heikki Kosonen ei enää ole aktiivisesti salibandyssä mukana. Joku olisi tätä kuitenkin kysynyt.

Unohtuiko joku listalta? Ilmianna itsesi tai kaverisi, olet sen velkaa kotiseudullesi!