”The Great One” palaa kotiin

Jaakko Åkman palaa kotiseuransa Flanelsin riveihin kaudelle 2012–2013. Hän ottaa vastuulleen naisten valmentamisen II divisioonassa ja mikäli keväällä loukkaantunut polvi tulee kuntoon, niin hänet nähtäneen myös miesten riveissä pelaajana.

Åkmanin aisaparina naisten valmennuksessa toimii Tatu Kiiski. Pitkäaikainen naisten valmentaja Vesa Hurri on sivussa ainakin alkukauden työ- ja perhesyiden vuoksi.

Menestyneen pelaajauran ohella Åkmanilla on valmentajakokemusta junioreissa Flanelsissa ja Sbandyssä. Lisäksi hänellä oli iso rooli Flanelsin miesten menestyksen vuosina joukkueen taktillisen osaamisen kehittämisessä.

Koulutukseltaan hän on liikunnanohjaaja (amk). Lisäksi hän on suorittanut SSBL:n ykköstason valmentajakurssit.

Åkmanin paluu kotiseuraansa julkistettiin tänään Flanels ry:n vuosikokouksessa. Hänet palkittiin samalla stipendillä Flanelsille tekemänsä opinnäytetyön johdosta.

– Jaakko on toki pitänyt kotiseuraansa tiiviisti yhteyttä myös Lahden ja Heinolan vuosinaan, mutta hänen nyt julkistettu paluunsa Flanelsin organisaatioon on yksi seuran 13-vuotisen historian mielekkäimmistä ja suurimmista merkkipaaluista, linjaa Jaakon salibandyuraa läheltä seurannut Jukka Huikko.

Mikä mies?

Tämän päivän nuorin Flanels-väki ei ehkä tiedä kenestä on kyse. Tarinassa pitää palata kevättalveen 2000, jolloin Joutsassa kiiri huhuja kovasta, nuoresta, Niittytiellä asuvasta pelimiehestä, joka tahkosi hurjia tehoja Tammijärven Tammen juniorijoukkueessa. Loppukesästä 2000 Jaskan postilaatikkoon kiikutettiin kirje, jolla poika kutsuttiin ”try out”:ille seuraan.

Nopeasti Jaska lunasti paikkansa miesten joukkueessa ja nousi lopulta sen kantaviksi voimiksi. Hänestä tulikin seuran historian kautta aikain tehokkaimpia, menestyneimpiä ja urallaan pisimmälle edenneitä pelaajia.

Flanelsia Åkman edusti kausilla 2000–2007, joista kaudella 2004–2005 hän pelasi myös Flanelsin silloisen B86-juniorijoukkueen pelejä ja aivan alkuvuosina myös vielä Tammessa.

Flanels-uralla syntyi 174 ottelussa huikeat 113 maalia ja 191 tehopistettä. Åkmanin ura Flanelsissa huipentui keväällä 2007, jolloin joukkue pelasi ensimmäistä kauttaan III divisioonassa, jääden vain pisteen noususta II divisioonaan.

Flanelsista Åkman siirtyi lahtelaiseen Sbandyyn, ensin II divisioonaan ja sittemmin I divisioonaan. Viime kauden hän pelasi SB Heinolan rivissä II divisioonaa.