Naiset 2016-2017

Flanelsin naisten edustusjoukkue aloittaa pelit lauantaina Mikkelissä.
Flanelsin naisten edustusjoukkue aloittaa pelit lauantaina Mikkelissä.

Flanelsin naisten edustusjoukkue aloittaa salibandyn II-divisioonan pelit [linkki tulospalveluun ja otteluohjelmaan] tulevana lauantaina Mikkelissä, jossa vastaan asettuvat sarjan kärkikastiin veikattu Voima Imatralta sekä päivän turnausemännät, eli Hatsina II. Tämän kauden sarjajärjestelyä voisi kuvailla erikoiseksi, sillä lohkossa on vain viisi joukkuetta. Edellä mainittujen lisäksi sarjan täydentävät Top Team Savonlinnasta ja PHSB II Lahdesta.

Sarjassa pelataan kolminkertainen sarja, mikä tietää vain 6 turnausta ja 12 sarjaottelua. Kaksi parasta jatkaa I-divisioonan karsintoihin, joissa ensimmäinen vaihe pelataan yhdessä Savo-Karjalan kanssa. Runkosarjan päätösturnaus pelataan Joutsassa 4. maaliskuuta.

Miksi näin, kyse on pohjimmiltaan siitä, että Kaakkois-Suomen alueella naissalibandy elää tällä hetkellä jonkinlaista suvantovaihetta. Viime kaudella lohkon voittanut PHSB nousi lopulta 1-divisioonaan ja taas siellä pitkään pelanneita alueen kaupunkiseurojen joukkueita on lopettanut jopa kokonaan toimintansa, eikä alasarjoihin ole saatu uusia tilalle.

Sarjamuodolle ei kuitenkaan muuta voi, joten näin edetään. Kääntäen taas tilanne tarkoittaa sitä, että turnausvälit kasvavat pitkiksi, otteluiden painoarvo on suuri ja iskukykyä on pystyttävä pitämään yllä ja kehittämään pitkin kautta.

Ja jos joku tosiaan ihmetteli nimitystä naisten ”edustusjoukkue”, niin tällä kaudella se on mahdollista. Nimittäin seuran ensimmäinen tyttöjoukkue – E-tytöt – on saatu vihdoin jalkeille liiton sarjoihin.

Vähäiset vihulaiset

Vastustajien ennakointi on haastavaa, sillä kun joukkueita on jäänyt pois, on myös pelaajia liikkunut puoleen jos toiseen. Sarjan ennakkosuosikki lienee Joutsassa Suomen Cupissakin nähty Voima Imatralta, jonka joukkue vaikuttaa nuorelta, hyvin liikkuvalta ja hyvin valmennetulta.

PHSB on täysi arvoitus, sillä joukkue saatiin ilmeisesti kasaan vasta kesällä. Lahden seutukunnalla luulisi kuitenkin olevan pelaajia runsaasti, eivätkä kaikki pääse saati lähde ykkösdivarin touhuihin, joten avausturnaus näyttää, onko yllätyspotentiaalia ja kuinka paljon.

Top Team taas on ollut sarjan keskikastin vakijoukkue jo parin kauden ajan, jota ei voi vähätellä. Esimerkiksi viime kaudella se pelasi läpi kauden tiukkoja pelejä, ja parin-kolmen perin kääntämisellä sarjataulukko olisi näyttänyt aivan toiselta.

Hatsina II on sekin mielenkiintoinen vastustaja. Otteet ovat välillä vaihdelleet, mutta parhaimmillaan joukkue on haastanut kärkiporukoitakin. Mikkelissä on pelattu ykkösdivaria jo pitkään, mikä näkyy myös tämän joukkueen pelaajistossa.

Myötätuulet puhaltaneet Flanelsissa

Flanelsin naisissa on pitkän valmistelun ja jännityksen jäljiltä puhaltaneet syksyllä varsin mukavat myötätuulet. Ensinnäkin päävalmentajaksi saatiin kiinnitettyä pitkän linjan palloilija Vesa Kuurne, joka on ottanut naiset komentoonsa varsin näyttävästi. Alkusyksystä on laitettu kuntoon selkeästi perusasioita ja nyt niitä on viety peliin, ja mm. maanantain viimeinen harjoituspeli vaikutti loppua kohti jo varsin mainiolta tekemiseltä. Toiseksi valmentajaksi on saatu puolestaan Petteri Oksanen, hänkin pidetty ja pitkän linjan tekijä usean lajin parista Joutsassa.

Tämän syksyn toinen ilonaihe on se, että pelaajarinki on varsin laaja. Niin sanottuun pelaavaan rinkiin kuuluu tällä hetkellä 2 maalivahtia 17 kenttäpelaajaa. Lisäksi joukkueen mukana on aktiivisesti harjoitellut puolen kymmentä pelaajaa, joten väkeä on ollut treeneissä varsin mukavasti.

Kolmas ilonaihe on puolestaan se, että joukkue on saanut myös selkeitä vahvistuksia. Opiskelemaan lähteneen maalipyssyn Susse Laurilan paikkaajaksi on hankittu sysmäläinen Nelli Salmio, joka pelaa Flanelsissa rinnakkaisedustuksen turvin. Hän tuo myös kaivattua rightin ratkaisuvoimaa. Sysmästä riveihin on saatu myös BB-88:n naisissa ja junioreissa aikanaan maalivahtina pelannut Hanna Kemppi, joka lukeutuu eittämättä tämän sarjatason kärkimaalivahtien joukkoon. Mainittakoon, että Kemppi luutii mainiosti myös pakkiosastolla. Puolustukseen puolestaan saatiin yllättäen alkusyksystä vahvistuseksi muutaman kauden opintojen vuoksi taukoa pitänyt Jenni Kärnä, joka aikanaan oli Flanelsin puolustuksen top4-runkoa.

Uusia pelaajia on siis kaikkiaan 7, kun harrasteryhmistä tai muista lajeista mukaan on napattu innokkaat Heidi Mutkala, Tiia Norola, Minna Huikko ja Katariina Huuskola.

Löytyykö Repsalle tulitukea?

Edelliskauden pelaajista ringissä on puolestaan peräti 12 pelaajaa. Puolustajista mukana ovat Maiju Maunula, Henna Järvinen, Johanna Heino sekä alkukauden joukkueen mukana pelaava ja sitten maailmalle suuntaava lupaava Fanny Harjula. Johanna Vilkman ja Marja Kuurne ovat monipuolisia all aroundeja ja hyökkäyskalustoon kuuluvat vielä Henriikka Norola, Kaisa Malin, Mirka Pölkki, Katariina Laitinen sekä Mia Reponen. Maalivahtiosastoa täydentää varmaotteinen ilopilleri Milli Löfgrén.

Viime kaudella peräti 10 maalia ja 23 tehopistettä tikannut Reponen oli joukkueensa ylivoimaisesti tehokkain. Yksi keskeinen kysymys onkin, löytyykö joukkueesta Repsan rinnalle muita tehoilijoita ja keitä he tällä kaudella ovat. Sarjapisteiden tasaisen keräämisen varmistamiseksi yksi tehopisteruisku ei nimittäin riitä, vaan vähintään piste per peli -tahtiin yltäviä hyökkääjiä kun tarvittaisiin mieluusti kahden hyökkäyskentällisen verran.

Ja mikseipä löytyisi. Otteluita on vähän ja painoarvo on suuri, joten minuutit on käytettävä tehokkaasti. Kyse onkin ennen kaikkea positiivisesta haasteesta, jossa onnistumista varmasti moni mielellään tavoittelee.

Yksin pisteillä joukkue ei tietenkään elä, vaan yhteispelin ja taktiikan on ennenkaikkea toimittava. Kun pelaajia on mukavasti kasassa, tarkoittaa se myös sitä, että tällä kaudella valmennuksella on käytössään vaihtoehtoja monenlaisiin taktisiin valintoihin. Jos väkeä olisi vain pari kentällistä, olisivat vaihtoehdot luonnollisesti huomattavasti vähäisempiä.

Menestyksekkään, aina kevään jatkopeleihin yltäneen toissa kauden jälkeen Flanelsin naiset vetivät viime kaudella ikään kuin henkeä. Sarja pelattiin läpi ilman sen kummempia tavoitteita. Myös pelaajarinki oli hieman totuttua kapeampi. Ns. pre seasonin perusteella näyttäisi siltä, että kovaa nälkää menestykseen on niin kokeneilla kuin uusilla pelaajilla, joten hyvältä näyttää!

Naisten yhteistyökumppanit

Naiset aloittavat kauden uusilla peliasuilla, joihin on saatu seuraavat yhteistyökumppanit:

Joutsan Tili- ja Yrityspalvelu Oy
La Kar de Mumma
Ravintola Kellari
AD-Huoltokorjaamo Joutsa
Rakennustyö Timo Heino Tmi
Parturi-kampaamo Cityhius