Miehetkin nousevat

Flanelsin miehet nousevat naisten tapaan sarjaporrasta ylöspäin. Nousu varmistui lauantaina Vaajakoskella, jossa pelattiin vitosdivarin Keski-Suomen lohkokakkosten kesken nousukarsintaottelu. Flanels voitti vastassa olleen jyväskyläläisen SS Löylyn Lyömät maalipistein 8-2 (1-0, 3-2, 4-0).

Ennakkotiedot vihulaisesta olivat rajalliset, mutta käsiin saadun ”tietopaketin” mukaan vastustaja olisi kova vastaiskuissa ja että sen riveissä olisi muutamia hyvän kanttilaukauksen viivalta ja erikoistilanteessa taitavia kavereita. Flanels sai puolestaan jalkeille kolme täyttä viisikkoa. Mitään sen ihmeellisempää ei juonittu, sillä ottelua lähdettiin pelaamaan kuten koko kausi on harjoiteltu ja kuten muissa peleissä on ainakin yritetty tahkota.

Klassillisen sanonnan mukaan Flanels oli läpi ottelun ns. niskan päällä. Tämä ei kuitenkaan maalintekopeleissä riitä, vaan tarvitaan myös maaleja. Avauserässä Flanels ei varsinaisia loistopaikkoja kehitellyt, mutta lopulta Joel Lahti tälläsi komean ja kovan maalin yläriman kautta. Avauserän sankareihin lukeutui myös Juho Kuitunen, joka torjui vihulaisen rankkarin.

Toisessa erän alussa alkoi sitten tapahtua. Ensin Löyly tasoitti, mutta heti seuraavassa vaihdossa Flanelsin Niko Heinonen iski 2-1-johdon. Hetken päästä Löyly tasoitti toistamiseen ja jälleen seuraavassa vaihdossa Flanels otti johdon takaisin itselleen. 3-2-maalista vastasi Kimmo Virtanen. Osuma jäi ottelun voittomaaliksi.

Ottelu alkoi kääntyä selkeämmin Flanelsin hallinnaksi, sillä Flanelsin kolmen ketjun tasainen vyörytys alkoi näkyä vihulaisen jaloissa. Erän loppupuolella Flanels sai hyvältä paikalta vaparin. Joel Lahti pehmitti ensin muuria ja Tatu Kiiski iski 4-2-johdon muurista kimmonneesta irtopallosta.

Päätöserään Löyly lähti siis kahden maalin takaa-ajosta. Löyly pyrki ajoittain nostamaan karvaustaan ja tuli ahkerasti kahdella miehellä päälle. Tästä Flanels ei hätkähtänyt, vaan sai purettua painetilanteet ja pääsi itse asiassa kääntämään entistä enemmän vastahyökkäyksiä.

Flanels sai pari jäähyä, mutta alivoima oli kunnossa. Itse asiassa Flanels värkkäsi maalit molempien jäähyjen jälkeen. Päätöserässä maalinteossa kunnostautuivat Niko Heinonen kahdesti, Vesa Hurri sekä Kari Kuurne vielä tyhjiin aivan loppuhetkillä. Näin loppulukemat 8-2 Flanelsille ja nousujuhlat saattoivat alkaa.

Kokonaispaketti kunnossa

Viikko sitten pelattuun kauden päätösturnaukseen nähden kentällä nähtiin aivan erinäköinen Flanels. Ottelu ratkesi ennen kaikkea siihen, että Flanels vyörytti kolmella tasaisen hyvällä viisikolla vastustamattomasti läpi ottelun. Karvaus- ja puolustuspaketti oli kunnossa, viimeisenä lukkona erinomaisen pelin pelannut maalivahti Juho Kuitunen. Hyökkäyspäässä puolestaan löytyi tehoja, maaliahnein oli tällä kertaa hattutempun viimeistellyt Niko Heinonen.

Koko kautta puolestaan kuvastaa nousujohteinen kehitys, lukuun ottamatta päätösturnauksen alisuoritusta. Runkosarjan 21 ottelusta Flanels otti 12 voittoa, pelasi 4 kertaa tasan ja hävisi 5 ottelua. Kauden alussa näytti, että sarjakärki karkaa. Flanels nimittäin meni peräti 8 ensimmäistä kamppailua piste per peli -tahtia, kunnes marraskuun kotiturnauksesta alkoi 11 ottelun pisteputki, mikä nosti Flanelsin kärkitaistoon.

Flanelsin pelaava ja harjoitteleva rosteri eli melko paljon kauden mittaan, mistä jää parannettavaa ensi kauteen. Pääsääntöisesti turnauksissa oli kuitenkin rosteria vähintään kaksi kentällistä. Esimerkiksi Arto Vainiomäen johtama viisikko pysyi kuitenkin melko hyvin kasassa läpi kauden. Toisaalta ratkaisevaa oli myös kesken kauden kehiin saatujen pelaajien panos. Niko Heinonen toi esimerkiksi maalintekovoimaa ja Riku Gyldén pelivarmuutta sekä monipuolisena pelaajana vaihtoehtoja kaikille pelipaikoille. Tatu Kiisken ja Vesa Hurrin paluut loukkaantuneiden listoilta olivat myös tärkeitä. Myös maalivahtipeli oli parin kauden jälkeen erinomaisella tasolla, mistä huolen piti kaksikko Juho Kuitunen ja Jaakko Palvaila.

Flanels jättää nyt vitosdivarin kahden kauden ”korpivaelluksen” jälkeen. Tätä ennen Flanels pelasi kauden nelosessa ja sitä ennen kaksi kolmosessa, joten joukkue on nyt saatu uuteen nousuun. Ensi kauden joukkue rakentunee pitkälti nykyisen ympärille, joten siltä osin pohjat ovat kunnossa. Sisä-Suomen alasarjat ovat Kaakkois-Suomeen verraten kovatasoisia, joten esimerkiksi juoksuvoimaa ja taitotasoa on ehdottomasti pyrittävä parantamaan ja kehittämään.

Ottelutilastot

Vaajakoski 31.3.2012, nousukarsinta IV divisioonaan
Flanels – SS Löylyn Lyömät 8-2 (1-0, 3-2, 4-0)
Peliaika 3 x 15 min tehoton
Erotuomarit Joonas Niemi ja Lari Hassel

Kokoonpano
Niko Heinonen 3+0
Vainiomäki Arto (c) 0+3
Joel Lahti 1+1
Kimmo Virtanen 1+1
Vesa Hurri 1+1, 2 min
Kari Kuurne 1+0
Tatu Kiiski 1+0
Teemu Sipiläinen 0+1
Tatu Mutkala 0+0, 2 min
Pekka Huikko 0+0, 2 min
Pekka Soilu 0+0, 2 min
Jaakko Suomalainen 0+0
Riku Keihäsniemi 0+0
Riku Gyldén 0+0
Olli Weijo 0+0
Juho Kuitunen (mv.) 0+0, 2 pm., 45 pmin

Ei kokoonpanossa
Tommi Nyberg, terve
Kosunen Jarkko, terve – jalkapallo
Henry Suuronen, terve
Jaakko Palvaila (mv.), terve
Kotimäki Jari, terve

Kentälliset ottelun alussa

Hurri – Weijo – Virtanen
Huikko – Gyldén

Kuurne – Vainiomäki – Heinonen
Soilu – Mutkala

Lahti – Suomalainen – Kiiski
Sipiläinen – Keihäsniemi

Jatko

Kausi on päättynyt. Flanels-miesten pelivuorot jatkuvat kevään ajan perjantaisin (ei pääsiäisenä). Tarkemmat ajat Nimenhuudossa.