Kotihallista kohti kevättä

Flanels vs. Kisa

Paljon oli taas vettä virrannut Myllykoskessa edellisestä kilpakoitoksesta, kun vihdoin päästiin takaisin turnauspelien kiehtovaan maailmaan. Ja vielä kotistadionilla. Innokkuus oli joukkueen riveissä havaittavissa jo aamutuimaan.

Päivän vastustajina olivat Kisa ja KuuMat. Edellisellä kierroksella Monnarilla Kisalle oli hävitty katkerasti 3-2 ja joukkue janosi revanssia. Vastustajan pelitapa oli tuoreessa muistissa; vahvan viisikkopuolustuksen kautta isketään vastahyökkäyksillä. KuuMat oli sen sijaan voitettu tiukkojen tapahtumien jälkeen 2-1.

Läksyt oli tehty huolella ja joukkueessa sopivanlainen jännitys Kisa-ottelun alun lähestyessä. Lisämaustetta järjestelyihin toi hallin verkkoyhteyksien puuttuminen vain minuutteja ennen alkuvihellystä. Tilapäisjärjestelyin homma saatiin kuitenkin alulleen ja puolen päivän pintaan laiteongelma oli jo korjattu.

Ottelu alkoi kotijoukkueen näkökulmasta ihanteellisesti vastustajan Flanels-taustaisen pelurin Johanna Vilkmanin joutuessa jäähyaitioon jo kuudentoista sekunnin pelin jälkeen. Kotijoukkueen ylivoimakoostumus ei aikaillut vaan avasi maalinteon kahdeksan sekuntia myöhemmin Maiju Maunulan toimesta, Jenni Kärnän toimiessa syöttäjänä. Pari minuuttia myöhemmin Flanels maalasi jälleen ja asialla olivat tehopörsseistä tutut Katariina Huuskola ja Mirka Pölkki, Katariinan viimeistellessä Mirkan esityöstä. Erä jatkui Flanelsin näennäisessä hallinnassa, mutta ajassa 14:02 Kisa kavensi Nina Suurosen maalilla. Erätauolle siirryttiin lukemissa 2-1.

Toisen erään alkuun Tiia Norola sai kahden minuutin rangaistuksen estämisestä vahingonomaisessa pelitilanteessa ja Flanels joutui alivoimalle. Joukkueen vahva alivoimapelaaminen sai jatkoa ja takaiskuilta vältyttiin. Muilta osin toinen erä oli Flanelsilta pelillisesti laadukas ja ensimmäisen kolmanneksen jälkeen se alkoi näkymään myös tulostaululla. Ykkösketju jatkoi vahvoja otteitaan Mia Reposen siirtäessä kotijoukkueen kahden maalin johtoon ajassa 20:16, Katariina Huuskolan kirjatessa toisen tehomerkinnän syöttöpisteen muodossa. Vapautunut kotijoukkue iski toisessa erässä vielä kolmesti; Heidi Mutkala kahdesti ja Katariina Huuskola kerran, jonka seurauksena peli oli sarjapisteiden osalta ohi.

Kolmas erä pelailtiin harmonisesti 0-0 ja lopputulokseksi kirjattiin 6-1 voitto Flanelsille.

https://salibandy.fi/tulospalvelu/ottelut/270939/yhteenveto

Kotiturnaus 23.10.2021
Keskittynein ilmein. Kuva: Jonna Keihäsniemi

KuuMat vs. Flanels

Yhdeksän tunnin tauon jälkeen oli vuorossa ennalta kovaksi arvioitu KuuMat-kamppailu. Päivän aikana osa pelaajista suoritti velvollisuuksiaan toimitsija- ja kioskivuoroissa, osa tutustui katsomosta käsin vastustajien pelistrategioihin ja osa käytti väliajan latautuakseen illan koitokseen. Joukkueen tarkkaavainen katsomo-osasto oli tehnyt tarvittavat huomiot vihun aggressiivisesta karvauspelaamisesta ja siihen pyrittiin keksimään purkukeinoja ennen peliä yhteispalaverissa.

Strategia oli siis selvillä, mutta toteutuakseen tarvittiin myös käytännön toimia. Ensimmäinen erä ei kuitenkaan luvannut helppoa iltapuhdetta Flanelsille, sillä aggressiivinen KuuMat sai joukkueen avauspelin vaikeuksiin jo heti alkuminuuteilta alkaen. Vain ”päällään seissyt” maalivahti Milli Löfgrén esti takaiskumaalit ensimmäisessä erässä. Vastustajan paineen alla sorruttiin myös pahoihin harhasyöttöihin, jotka aiheuttivat sydämentykytyksiä sekä kentällä että vaihtoaitiossa. Flanels pystyi luomaan vaarallisia tilanteita vastustajan kenttäpäähän, mutta hyvä maalivahtipeli ja tehoton viimeistely pitivät myös KuuMat-maalin puhtaana avauserän.

Toinen erä oli kokolailla ensimmäisen toistoa, jossa pääosassa olivat joukkueiden maalivahdit. Joukkueet kamppailivat sarjapisteistä tosissaan ja vaikka maaleja ei nähtykään, oli ottelun viihdearvo huipussaan.

Kolmas erä alkoi jännittävässä 0-0 tilanteessa. Flanels avasi ottelun maalinteon kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla ykkösketjun onnistuessa. Kovassa paikassa on aiemminkin nähty Mia Reposen nimi maalisarakkeessa ja näin oli tälläkin kertaa. Katariina Huuskolan avustaessa kapteeni Reponen suojasi hyvin palloa ja laukoi kantista etualakulmaan. Hieman köysissä ollut Flanels olikin yhtäkkiä johtoasemassa ja kiinni sarjapisteissä. Heti seuraavassa vaihdossa pirteästi esiintynyt Heidi Mutkala oli lähinnä maalintekoa, mutta tällä kertaa pallo ei löytänyt tietään KuuMat-verkkoon. Rehellisyyden nimissä KuuMat oli kuitenkin pelillisesti niskan päällä, eikä urheilun ansaintalogiikka tälläkään kertaa (valitettavasti) jäänyt toteutumatta. Ajassa 35:00 vastustajan vahva hyökkäyskalusto sai palkintonsa tasoitusmaalin myötä Nina Lagerin maalatessa ja Birgitta Hintikan toimiessa esityön tekijänä. Lisää kylmää vettä joutsalaisjoukkueen niskaan satoi kolme ja puoli minuuttia myöhemmin, kun tasoitusmaalin järkännyt kaksikko oli jälleen asialla. Tällä kertaa maalimerkintä Hintikalle Lagerin toimiessa syöttäjänä. Kolmannen erän aikana oli molemmilla joukkueilla mahdollisuutensa lisämaaleihin, ja kun Flanels ei kuudellakaan kenttäpelaajalla onnistunut tasoituksessa, lopputulokseksi kirjattiin 2-1 vihulle. Valmennus kävi pelin jälkeen rehdisti tunnustamassa vastustajan paremmuuden kollegalleen (hammasta purren).

https://salibandy.fi/tulospalvelu/ottelut/270949/yhteenveto

Kotiturnaus 23.10.2021
Siskokset Kapanen. Kuva: Jonna Keihäsniemi

Koutsin yhteenveto

Turnausta analysoitaessa tunnelma on totutun kaksijakoinen. Ensimmäinen ottelu ja varsinkin sen toinen erä oli vahva voimannäyttö siitä, miten pystytään parhaimmillaan pelaamaan. Revanssia lähdettiin hakemaan ja sellainen saatiin.

Toinen peli sitten jättääkin roppakaupalla parannettavaa. Tuttu Akilleen kantapää paineen alla pelaamisessa, ja sitä seuraava virhealttius, on vieläkin läsnä, joskin pienemmissä määrin. Tuollaisessa pienten marginaalien pelissä nämä näyttelevät ratkaisevaa eroa. Tällä kertaa eroa oli vain yksi maali, mutta ilman lähes täydellistä maalivahtipeliä ero olisi voinut olla suurempikin. Hyökkäysalueella, silloin kun sinne asti päästiin, pystyttiin luomaan voittoon tarvittava määrä tekopaikkoja. Aiempien epäkohtien lisäksi tehottomaksi äitynyt viimeistely viimeistään ratkaisi pelin vastustajalle. Kehityskohdat on jälleen paikallistettu ja nyt niitä aletaan porukalla hiomaan.

Kokonaisuutena peli-ilme oli kuitenkin kiitettävä. Varmasti jokainen katsojakin näki iltapelissä, että kentälle kyllä jätettiin kaikki, mitä oli jätettävissä. Kolmosketju (Parikka & Kapaset) loi useita hyviä maalintekopaikkoja, mutta tuloksetta. Kokonaisvaltainen pelaaminen kyllä lupaa hyvää asian korjaamiseksi. Ei ole myöskään salaisuus, että kärkiketjuilla on kovempi tulosvastuu ja jos pystytään tekemään ainoastaan yksi maali ottelussa, se harvemmin riittää voittoon, vaikka Milli meinasi meille pisteet varastaakin.

Pelit jatkuvat 20.3. Liikuntakeskus Buugissa (ex-Killeri), jolloin testataan TiPan ja MultiAntsin nykykunto. Kausi huipentuu huhtikuussa kolmen turnauksen myötä; 2.4. Uurainen, 10.4. Muurame ja kauden päätös Ääneskoskella 24.4.