Edari valmiina sesonkiin

Topi (valkoisessa vasemmalla) ja Tuukka (oikealla) ovat Flanelsin edarin runkopelaajia.
Topi (valkoisessa vasemmalla) ja Tuukka (oikealla) ovat Flanelsin edarin runkopelaajia.

Flanelsin miesten edustusjoukkue piti keskiviikkona viimeiset normaalit harjoitukset. Perjantaina on vielä edessä terävä viimeistelyharjoitus ja lauantaina 8.10. käynnistyykin odotettu kausi 2016-2017. Miehet matkaavat Keski-Suomen alasarjojen salibandypyhättöön Killerille, jossa vastassa ovat sarjanousijat Tikkakosken Pallo ja FC Nestehukka.

Nelosdivari tahkotaan tällä kaudella 10 joukkueen kesken kaksinkertaisena sarjana. Lohkon voittaja nousee suoraan III-divariin ja kakkonen pääsee karsimaan. Sarjan 2 viimeistä putoaa V-divariin ja 8. joutuu vielä karsintaotteluun. Viime kauden epäurheilulliseksi ja sekavaksi koetun ala- ja yläjatkosarjajärjestelyn jälkeen on siis palattu pitkälti normaaliin päiväjärjestykseen. Lisäksi sarjatasojen välisiä suhteita sekoittaneesta 3 suoran putoajan -järjestelmästäkin on tingitty parempaan suuntaan.

Joutsassa pelataan kotiturnaukset 29. lokakuuta sekä 7. tammikuuta. Runkosarjan osalta kausi paketoidaan 1. huhtikuuta Killerillä. Sarjan tulospalvelu löytyy täältä.

Voimasuhteet arvoitus, mutta taso on kova

Totuttuun tapaan joukkueiden keskinäiset voimasuhteet ovat kauteen lähdettäessä arvoitus. Pelaajavirta etenkin Jyvässeudun joukkueiden kesken on totutusti kova. Se on kuitenkin varmaa, että sarjassa vilisee jälleen kerran paljon myös hyviä pelimiehiä ja sitä kautta pelien taso on useinmiten kova, vaikka ns. alasarjoista onkin kyse. Tästä pitää huolen Jyvässeudun kova juniorituotanto sekä kaupungin suosio jatkoopiskelupaikkana.

Sarjan selkein ennakkosuosikki lienee kuitenkin Muuramen Yritys, joka kaikkien yllätyseksi putosi viime kauden päätteeksi tasaisesta III-divarista. Samoin kävi Liikunnan Riemulle. Kärkipäähän kurottanee ainakin myös Konneveden Urheilijat, joita vastaan Flanels on takavuosina pelannut lukuisia kiihteitä kamppailuita. Mainittakoon, että Konnevesi ja Flanels kohtaavat mm. Joutsassa 7.1. pelattavassa, klo 18 alkavassa prime time -ottelussa.

Sarjan muut, vielä tässä yhteydessä mainitsemattomat joukkueet ovat MultiAnts, Happee III, LU ja SB Pommak.

Muiden osalta on siis vaikea arvioida, mitä luvassa on. Otteluita on takavuosina pelattu paljon ristiin, eikä yllätyksiltä koskaan vältytä. Siitähän urheilussa juuri parhaimmillaan kyse onkin.

Miltä Flanelsin edari näyttää?

Flanelsin miesten joukkueen rosteri on alkavan sesongin kynnyksellä pariin edelliskauteen nähden hieman suppeampi, mutta vastaavasti varsin sitoutunut porukka. Tällä hetkellä pelaajia on harjoitusringissä liki 20, mutta kaikki eivät ole ns. pelaavassa rosterissa. Kauteen on valmistauduttu kuitenkin siten, että tarvittaessa joukkue kykenee ns. kahden kentällisen peluutukseen, mutta toki kenttäpelaajien puolesta on mahdollista myös kolmen hyökkäyskentällisen peluutus.

Joukkueen kapteeniston muodostavat Vesa Hurri (c), Tatu Kiiski (a) ja Kari Kuurne (a). Valmennuksesta vastaavat Jukka Huikko ja jo edellä mainittu Tatu Kiiski.

Joukkue aloitti tänä kesänä lajiharjoittelun jo heinäkuussa, joskin rauhallisella kerta per viikko tahdilla, jota tiuhennettiin elokuussa. Pre season piti sisällään kaikkiaan neljä kamppailua, joista kirjattiin 2 voittoa ja 2 tappiota.

Kotipaikkakunnalla tietysti puntaroidaan, mikä on paikkakunnan kovin laji tai kovin urheilija ja mikä on vastustajien taso. Flanelsin miesten osalta voi – muita lajeja aliarvioimatta todeta – että koossa on varsin urheilullinen nippu, joka vetää vähintään kahdesti viikossa lajia ja liki kaikki verraten hyvin muita lajeja tai harjoittelua päälle. Kun katsoo lajin kansallisia harrastajamääriä ja tekemisen tasoa meillä ja muualla, voi pojista olla syystä ylpeä. Kansallisen tason kärkeen ja kv-tasolle yltäneet kasvatit kertovat omaa tarinaansa nekin.

Maalivahdit

Maalivahtien osalta tilanne on kerrassaan erinomainen. Ykkösvahdin asemasta taistelevat Aleksi ”Luri-Mokke” Luri sekä nyt ensimmäistä kertaa yksin miesten peleihin keskittyvä Eetu Tapper. Kumpikin on kehittynyt isoin askelin, eikä sarjan kärkipaikkojen tavoittelu ainakaan tästä osastosta jää kiinni. Harjoituksissa luukkuosastoa täydentävät Pyry Lavia ja tarvittaessa Santeri Sorsa.

Puolustus

Puolustuksen osalta rungon muodostavat kokeneet Vesa Hurri, Tatu Kiiski ja Pekka Soilu. Hurrilta odotetaan jälleen kerran vähintään pari paunaa per -pistetahtia ja kaksi viimeksi mainittua taas ovat joukkueen pelintekemisen sielut. Top4-pakiston täydentää puolestaan viime sesongilla läpimurtoon yltänyt hyvin liikkuva ja hyökkäyksiä mieluusti tukeva Herman Enke, joka kykenee melkoiseen pistetehtailuun pakin paikalta.

Haastajana kauteen lähteen puolestaan 2001 syntynyt Tino Salmela, joka on hyvin kahteen suuntaan liikkuva ja hyvin laukova pakki. Salmela sai pre seasonilla runsaasti luottoa ja minuutteja, ja nyt näyttöpaikka odottaa siis oikeissa peleissä.

Puolustusosastolle joukkue hakee vielä yhtä ns. perusvarmaa pakkia, joka ei kaihtaisi fyysisempääkään mittelöä. Ja joka mieluiten olisi tarvittaessa istutettavissa jopa puolustavan hyökkääjän tai sentterin rooliin, siis sellaista rikugyldén-tyyppistä roolipelaajaa. Nimittäin joukkueen vakikalustoon kuulunut Iikku Ahonen suuntaa syyskaudeksi hoki- tai muihin oppeihin Kanadaan.

Hyökkäys

Hyökkäyksen osalta Niko Heinosen ja Kari Kuurneen odotetaan jatkavan kovaa pistetehtailua. Heidän väliinsä on istutettu sentteriksi nyt Oskari Oittista, joka tuli remmiin mukaan viime kaudella ja jolle on nyt siis isoa ruutua tarjolla.

Toinen hyökkäävä kentällinen rakentuu puolestaan tähtihyökkääjäksikin ristityn Jiro ”Jippo” Heinon ympärille, joka sai viime kaudella todellisen tulikasteen. Minuutteja tuli loukkaantumisten ja sairasteluiden vuoksi runsaasti, mutta niin vain nuori ukko otti paikkansa. Tälle kaudelle Jippo otti ennakkoluulottomasti käyttöönsä Saksassa ”lainassa” olevan Ilari Suurosen pelinumeron, eli 26:en.  Heinon tutkapariksi on vakiintunut ainakin Topi ”Sr” Jussila, joka samoin on kasvanut pelimiehenä melkoisesti. Senior-koon Jussilalla on kaikki edellytykset tehdä yllätys myös tehopörssissä.

Isoja tehoja odotetaan luonnollisesti myös velipoika Tuukka ”Jr” Jussilalta, joka tosin syyskauden ajan palvelee isänmaata armeijan harmaissa, mutta on rivissä aina kun velvollisuudet sen mahdollistavat. Vaihtoehtoja peluutukseen tuo puolestaan BB-88:sta siirtynyt, Flanelsin juniorikoulussa aikanaan esiintynyt, hyökkäyspäässä myös viihtyvä Mikko Aaltonen. Armeijassa oleva sniper Onni Långström ja hyvin liikkuva, monipuolinen Henry Suuronen täydentävät hyökkäyskalustoa.

Kysymysmerkki on vielä Arto Vainiomäen ympärillä, joka on mukana ainakin M35:n peleissä. Mikäli ”R2” saataisiin vielä ylipuhuttua myös edarin peleihin, voisi hyökkäyskalustosta puhua jo laajana ja monipuolisena.

Lisäksi harjoitusringissä on nähty mm. sellaisia nimiä kuin Jussi Sokkanen ja Rampe Rolig, jotka jonottavat omaa näyttöpaikkaansa. Harjoitusrinkiin liittyy nyt syksyllä myös nuori rightin ratkaisija Mikko Kärnä.

Miesten yhteistyökumppanit

Flanelsin miehet ja M35:t aloittavat kauden uusilla peliasuilla, joihin on saatu seuraavat yhteistyökumppanit:

Ovisepät
Luhangan Liikenne
SM Rakenne Marko Salo
Sisustustyö Timo Jussila
Taksi Pekka Soilu
Taksi Ahti Tarhanen