Åkman: ”Liikaa Happee-tappioita”

Flanels.org tavoitti salibandyasiantuntija, entisen oranssipaitatähden J. Åkmanin trendikahvilassa Lahden keskustassa. Åkman teki haastattelussa tiukan analyysin menneestä kaudesta..

Terve Jaakko! Olit taannoin seuraamassa III divisioonan päätösturnauksesta Flanelsin ensimmäistä ottelua. Päivä sai surullisen käänteen, kun säilymismahdollisuudet menivät. Mitenkä koet asian henkiseltä kantilta?

Terve, terve! Tietysti olin fanittamassa. Tietysti jokainen kokee asian omalla tavallaan. Uskon kuitenkin ettei joukkueesta löydy paljoa kavereita, jotka löisivät hanskat tiskiin ja sanoisivat että nelonen ei kiinnosta. Ehkä ei ketään. Ehkä tippuminen oli taas sellainen perinteinen herätys joukkueelle.

Mihin mielestäsi – noin isossa kuvassa – ratkesi se, että Flanelsin kohtaloksi tuli pudota?

Vaikutti jotenkin siltä, että voittoja ei haluttu tarpeeksi. En tiedä oliko kyse ylilatauksesta, latauksen puutteesta vaiko jostain muusta. Verta olisi tarvittu pakkiin lisää, alkukaudesta sitä ei ollut ollenkaan.

Loppukaudesta pisteitä tuli ns. normaalitahtia. Jos näin olisi ollut kauden alussakin, olisi joukkue taistellut jopa keskikastin paremmalla puolella. Mikä mielestäsi johti tämän tapaiseen kehityskulkuun?

Ehkäpä tuo edellä mainittu taisteluhenki hieman nousi, kun muutama peli oli pelattava pienellä ringillä. Maalivahtipelikin varmaan parantui Santun tultua pelaamaan. Silloin siis myös Onalikin paransi. Vaikka ei joukkue todellakaan maalivahtien takia alkukaudella rämpinyt.

Oliko asiat havaittavissa jo Suomen Cupissa?

Ehkä peli altavastaaja Hornaa vastaan vaikutti sellaiselta kuin se koko kauden oli. Isoja vastaan pelattiin hyvin, niin kuin yleensäkin. Sekään ei kyllä hirveästi lohduta jos pisteitä ei tule.

Mitä pelillisiä asioita tulisi mielestäsi kehittää jatkossa? Siis Jaskan prinsiipit..

Rauhallisuutta lisää, sisältäen: syötöt kenttää pitkin, vedot maalia PÄIN, älä syötä jos kukaan ei ole vapaana. Tuntui myös että pelikirja ei ollut kaikkien tiedossa tarpeeksi hyvin.

Entä henkilökohtaisella tasolla?

Aika paljon edellä mainituissa tuli lueteltua. Osalle myös rohkeutta lisää, ei ehkä ihan penttimäisesti, mutta kuitenkin.

Mitä positiivista havaitsit kaudessa, vai havaitsitko mitään?

Peli-ilme pysyi rentona, välillä ehkä liiankin. Tappiot olivat niukkoja ns. Happee-tappioita, ei murskatappioita. Joukkueen kuntopohja oli hyvä, jalka riitti helposti. Nuoriso-osasto sai kokemusta runsaasti, ensi kaudella vaaditaan vielä uudelle tasolle nousua.

Entäpä yksittäiset pelaajat. Ketä nostaisit esiin?

Ehkäpä Flanels on joukkueista se, mistä yksilöt nousevat vähiten esiin, mutta silti Arska oli pistepörssissä jopa huolestuttavan ylivoimainen, kertoiko muiden tehottomuudesta vai miehen hurjasta kunnosta? Kalle Heiska numero seiska pelasi ajoittain erittäin miehekkäästi, Riksa Gyldenistä ei uskoisi että mies on 16-vuotias, Santtu Savolainen oli loppukaudesta hyvä…

Jussi Seppälän tiedotettiin äsken täydentävän ykkösen valmentajistoa. Mitä mieltä olet hänen nimityksestään? Entä tunnetko Jussin pelikirjaa?

Hyvä ratkaisu, Jussilla on paljon kokemusta. Uskoisin Jussin painottavan fyysistä peliä, liikkuvuutta ja sitä että turhien riplailujen sijaan pallo laitetaan ylärömpsään.

Entäpä päävalmentaja. Pitäisikö hänet erottaa vai antaa ymmärtää, että eroaa itse?

Kenties vaihtoehto kolme: piiskaamaan naisjoukkue menestykseen. XD

Heh.. Kerropa vielä ehditkö seurata kauden mittaan muuta Flanels-toimintaa. Mitä havaintoja teit?

Parhaani mukaan yritin. Havaintoni:
– Yleisö löysi Joutsan liikuntahalliin, etenkin kun B-maajoukkue oli liekeissä
Petu Hurrilla poikkeuksellisen hiljainen kausi, etenkin siviilissä
– C-junnut ovat kehittyneet valtavasti, kohta muutama kolkuttelee jo edustuksen portteja
– Olli Kärnä on palvellut yllättävän kauan puolustusvoimissa

Entä oma kausi ÄsBändyssä? Menikö nappiin ja mitä odotat ensi kaudelta?

Tyytyväinen olin säännölliseen peliaikaan. Omalta ketjulta ja etenkin itseltäni olisin odottanut enemmän hyökkäystehoja. Puolustus sujui koko kauden hyvin. Ensi kaudella tasoa pitäisi henkilökohtaisesti nostaa pykälällä ja joukkueen olisi päästävä nousukarsintoihin.

Laita vielä loppuun terveiset faneille:

Ensi kaudella tehdään Joutsasta nelosdivarin vittumaisin paikka vierasjoukkueille! (Kannustamalla siis, ei potkita autojen ikkunoita tai mitään vastaavaa…)