Åkman: ”Flanelsin on venyttävä mikäli aikoo jatkoon”

177 ottelua Flanelsia edustanut ja 191 pistettä urallaan tehtaillut Jaakko ”Kylmä Rinki” Åkman siirtyi kesällä Lahden Sbandyyn ja testaa alkavalla kaudella kykyjään sarjaporrasta ylempänä 2. divisioonassa. Flanelsin nettitoimitus hankki salibandyasiantuntija Jaskan käsiinsä ja haastatteli tätä. Aiheena oli luonnollisesti ensi viikonvaihteessa käynnistyvä salibandyn Suomen Cup sekä Flanelsin jatkomahdollisuudet.

Jaakko, kerropa näin alkuun, mitä Suomen Cup merkitsee pelaajille ja joukkueille? Sarjat alkavat kuitenkin vasta kuukauden-puolentoista kuluttua.

Terve Sika! Vaikka cupin pelit toimivatkin suurelle osalle joukkueista vielä harjoitusotteluina tulevaa kautta varten, on cupin peleissä eri sarjatasoilla pelaavien jengien kohdatessa aina erityinen fiilis, etenkin pienemmälle joukkueelle. Arvostus on siis kova. Ja vielä, jos voittaa vitosdivarissa kauden kaikki pelit, nousee neloseen, mutta jos voittaa cupissa kaikki, on mestari!

Minkälaista peliä Suomen Cupissa yleensä nähdään? Entä erikoistilanteet, taktiikat yms., miten ne poikkeavat sarjakauteen nähden?

Kuten jo mainittua, joukkueet hakevat vielä tuntumaa ja opettelevat taktiikoita. Varsinkin kovasti uusiutuneet joukkueet voivat olla aika hukassa cupin alussa. Erikoistilanteita en usko kovinkaan monen harjoitelleen, joten niissä voi tapahtua mitä tahansa. Peli on monesti viihdyttävää maali-iloittelua. Ei valmentajien mieleen, mutta yleisö tykkää!

Mennäänpä sitten Flanelsiin. Joukkue on uudistunut viime kauteen nähden melko paljon. Kokoonpanossa näyttäisi olevan peräti 7 uutta kasvoa ja toisaalta lähtijöitä oli 5. Onko joukkue vahvistunut vaiko heikentynyt?

Heh. tulipa jo edellisessä kysymyksessä mainittua että uudistuneet joukkueet voivat olla hukassa… Pidän vaihtuvuutta silti hyvänä asiana, sillä vaikka muutama Flanels-jyrä siirtyi jäähdyttelemään, tilalle saatiin etenkin pakkipäähän kokemusta. Myös viime kauden juniorit ovat taas vuoden vanhempia ja valmiimpia koviin peleihin.

Miten näinkin iso muutos näkyy yleensä joukkueissa?

No, uudet kaverit eivät ole rahalla hankittuja ”lasseriitesoita” jotka kiukuttelullaan heikentävät porukkaa, vaan tuttuja heppuja, jotka sopeutuvat takuuvarmasti joukkueeseen, eli en pidä muutosta edes kovin suurena. Uskon että porukkaan saadaan uutta virtaa ja intoa harjoitella kovemmin.

Kerropa lyhyesti millaisia joukkueita Flanelsin cup-vastustajat ovat (Muuramen Yritys, Happee II ja SBS Horna). Se lienee selvää, että liigatason vahvistuksia kalastanut Muurame on turnauksen ylivoimaisesti suurin suosikki?

Kyllä. Yritys on liigamiesten (Pennanen, Paananen ja tuoreimpana Jaakko Kotisaaren, joka käsittääkseni ei ole vielä edustuskelpoinen), johdolla taitavin ja kokenein porukka. Liigatason valmentaja Juha Hirvonen on myös varmasti tuonut paljon urheilullisuutta ja taktista osaamista joukkueeseen. Itselleni ei olisi edes yllätys vaikka ensi keväänä joukkue taistelisi taas nousukarsinnoissa. Kuten monesti daavid-goljat asetelmassa, on asennepuoli kuitenkin kysymysmerkki. Avainkysymys on myös miten muutaman kaverin, (yllättäen kokeneita tähtipelaajia) hermokontrolli kestää. Vaikka joukkue on laaja ja tasainen, se voittaa tai häviää tähtiensä kautta.

Happee 2 on ikään kuin ”köyhän miehen Yritys”. No tuo kyllä vähän hämää, sillä ei eroa niiden välillä niin paljoa ole. Happee on ehkä enemmän kaveriporukka-tyylinen jengi, onhan mukana useita kavereita jotka ovat olleet mukana nousemassa vitosesta kakkoseen. Vauhdikasta – välillä yltiöpäistäkin – peliä, kaksinkamppailuvoimaa ja ihan hyviä käsiäkin tullaan näkemään. Ja löytyy sieltä ne pari pakollista hermoajaakin. Vielä erityisesti täytyy mainita erittäin tuttu kaveri, joutsalaislähtöinen Puuha-Pete Himanen (olikohan numero 77?), joka on monesti ollut tehokas juuri Flanelsia vastaan. Siinä on kaveri joka pysähtyy vasta katkaisemalla siltä toinen jalka.

Tuosta SBS Hornasta ei ole mitään ennakkotietoa, mutta takuuvarmaa on että asenne on joukkueella kohdallaan kun on kerran cupiin lähtenyt mukaan. Tykkäisi varmasti kiusata isompiaan, eihän sillä ole muuta kuin voitettavaa. Aliarviointiin EI missään nimessä ole varaa. Monen muistissahan on varmasti vuoden takainen kohtaaminen vitosen Kosken Dynamon kanssa, oli muuten varmasti Flanelsin historian surkein virallinen ottelu…

Minkälaisiksi arvioit Flanelsin jatkomahdollisuudet lohkosta. Siinä on kuitenkin kaksi 2. divisioonan joukkuetta, kuten vuotta aiemminkin. Silloin puhuttiin ns. kuolemanlohkosta.

Flanels on aina ollut vahvimmillaan urheilun helpoimmassa asetelmassa, altavastaajana. Viime vuonna joukkue pelasi kaksi mainiota ottelua, joissa ainoastaan rutiini käänsi ottelut suuremmille joukkueille. Venyminen tarvitaan vähintään toista suurta vastaan. Ottelun alkuun ei missään nimessä saa antaa vastustajalle helppoa maalia. Jos hyvä hurmos saadaan päälle, ei tehtävä ole mahdoton, vaikka haastava se onkin. Toivottavasti Flanelsin maine mielialajoukkueena hiljalleen häviäisi. Vaikka pahalta kuulostaakin, on Hornasta otettava pakkovoitto.

Entäpä pelitaktilliset asiat. Miten cup-vastustajia vastaan pitäisi pelata?

Puolustuksen on oltava kunnossa ja maalin edessä oltava valmiina antamaan sekä ottamaan vastaan kovuutta. Hyökkäyspeli on mentävä omilla vahvuuksilla, eli terävillä vastahyökkäyksillä. Yritys ja Happee 2 -peleissä ei luultavasti hirveän paljon päästä rakentamaan peliä, mutta Hornaa vastaan on oltava valmiina siihen että omaa pelitapaa on muutettava. Jokaisen on noustava pykälää korkeammalle tasolle, nostan vielä positiivisessa mielessä paineita maalivahdeille. Veskareiden on pystyttävä ottamaan myös ”mahdottomia” koppeja!

Mitä asioita aiot itse seurata cup-viikonloppuna?

Flanelsin pelistä aion tarkkailla erityisesti viime viikonloppuna kateissa olleita asioita kuten perustekniikka ja kaksinkamppailut. Muuramen ja Happeen peleistä ajattelin tehdä tavallisen peruskatsauksen, eli lähinnä miten joukkueiden avaus- ja karvauspeli toimii. Myös tehomiehiä ja avainpelaajia on laitettava mieleen, tuleehan lohkon toiseksi sijoittunut Sbandya vastaan cupin toisella kierroksella.

Vielä kotikentästä ja turnausmuotoisuudesta. Heikentääkö vaiko parantaako 1. kierroksen turnausmuotoisuus Flanelsin mahdollisuuksia? Entä onko uudesta kotikentästä vielä etua?

Uskon että turnausmuotoisuus on Flanelsille hyväksi, sillä niihinhän sitä on totuttu. Tosin samoin ovat myös muutkin, ehkä lukuun ottamatta ”tähtipelaajia”. Mielenkiintoista on nähdä kotikentän vaikutus. Ainakin alustana Flanels on tottunut massaan, kun toisille taas parketti on tutumpi. Hyöty tosin on minimaalinen. Toivottavasti ollaan heti hereillä vaikka ensimmäistä kertaa ei ole automatkaa takana. Etu riippuu aivan siitä löytääkö joutsalaisyleisö paikalle. Toivon ja uskon että yleisöstä saadaan kuudes kenttäpelaaja!

Onko jotain vielä mielessä?

Eipä muuta kun että tsemppiä vaan joka sällille ihan SIKANA! Nähdään lauantaina!

Okei – kiitti ja moi!