Valokeilassa: urheilutermit

Oletko koskaan urheilu- tai salibandyuutista lukiessasi jäänyt miettimään, mitäköhän tekstissä mainittu termi mahtaa oikein tarkoittaa? Mikä onkaan flow-tila, throwback-pakki tai entäpä rintamahyökkäys?

Eipä hätää, Flanelsin urheiluniilot Sika & R2 ovat kesästä lähtien laatineet sanakirjaa palvelemaan flanels.org:n kantalukijoita. Tätä 67:n urheilu-, pääosin palloilutermiä käsittävää sanastoa voi toki käyttää monen muunkin lajin yhteydessä.

Termien selitykset perustuvat kirjoittajiensa käsitykseen. Sikäli kuin omaa tietoa ei ole ollut, on lähteenä käytetty Urheilulehteä termeineen tai esim. Jatkoaika.com:in keskustelupalstaa. Termeillä ja käsitteillä voi toki olla muutakin merkitystä, mutta eihän sitä kaikkea jaksa ylöskirjata.

Perinteiseen tapaan palautetta ei oteta vastaan, oman listansa voi pykätä kuka hyvänsä. Mikäli listalta puuttuu jokin termi, jonka olet havainnut etkä tiedä sen merkitystä, lähetä toki suomennospyyntö osoitteeseen toimisto(a)flanels.org otsikolla ”apuanne kaivataan”. Toki voit myös lähettää samaan osoitteeseen oman suomennoksesi jostakin listalta puuttuvasta termistä.

Termit saatetaan aakkosjärjestykseen – joskus. Perehtymistä on hieman helpotettu järjestämällä termit otsakkeiden pelaajatyypit, yleistermit ja taktilliset asiat alle.

Pelaajatyypit

Franchise-pelaaja
Pohjois-Amerikan ammattilaisurheilupiireistä peräisin oleva termi franchise player tarkoittaa pelaajaa, joka on korvaamaton urheilullisesti ja kaupallisesti, yleensä ns. supertähti. Tällaisia on enintään 1 per joukkue, jos sitäkään. Salibandyssä tämä voisi olla pitkän peliuran tehnyt, menestystä seuralleen tuonut minkä tahansa pelipaikan huippupelaaja.

Throwback-pakki
Kovaa pelaava ”vanhan ajan” pakki, jonka läheisyydessä palloa katsovat hyökkääjät tulevat nopeasti yllätetyiksi kovilla taklauksilla.

Top 4 -puolustaja
Salibandyssä otteluun puetaan yleensä 5-8 puolustajaa, mutta hyvin usein kaksi ensimmäistä pakkiparia kantavat pääpelivastuun suurimmasta osasta ottelua pelaten ns. joka toista vaihtoa. Näihin kahteen pakkipariin kuuluvia puolustajia kutsutaan nimellä top 4 -pakki.

Puolustava sentteri
Keskushyökkääjä, joka osaa puolustustyöskentelyn keskimääräistä paremmin (puolustusorientoitunut). Ei pelaa yleensä ykköskentällisessä. Alivoiman erikoismies.

Puolustava hyökkääjä
Tällä nimikkeellä kutsutaan puolustusorientoitunutta laitahyökkääjää. Pelipaikka löytyy usein 3. tai 4. hyökkäysketjusta. Sijoitus voi olla myös 1. tai 2. kentällisessä, mikäli sentteri pelaa hyvin hyökkäysvoittoisesti. Puolustavia hyökkääjiä käytetään erityisesti kun joukkue on käsketty
puolustusvoittoiseen tai asemat pitävään pelitapaan. Nämä ovat myös hyvin usein alivoimaspesialisteja.

Kahden suunnan -pelaaja
Pelaaja, jolla ei ole erityisiä vahvuuksia puolustus- tai hyökkäyspelaamisen suhteen, vaan on poikkeuksellisen hyvä pelaamaan molempiin suuntiin. Huomioitava on, että ilman vahvuuksia pelaavaa rivimiestä ei ole sopivaa kutsua kahden suunnan pelaajaksi. Määritelmää voidaan tarkentaa takaliitteellä puolustaja tai hyökkääjä. Sentteriä harvemmin kutsutaan tällä nimikkeellä, sillä em. ominaisuudet ovat usein sentterin pelipaikan välttämättömyyksiä.

Power-hyökkääjä
Fyysiseen peliin kykenevä hyökkääjä, usein 1. tai 2. kentällisen laituri. Ero puhtaaseen kovanaamaan tai puolustavaan hyökkääjään syntyy siinä, että perinteinen power-hyökkääjä ampuu kaudessa enemmän kuin maali per joka toinen ottelu ja antaa myös jonkin verran syöttöpisteitä. Jäähyjä tämä kerää 2-minuuttisilla n. 1,5-kertaisesti ottelumäärään nähden.

Stay at home -pakki
Nk. puolustava puolustaja, jonka tärkein tehtävä on oman maalin edustan ja sen lähialueen suojeleminen. Yleisesti suuressa arvossa joukkueen pelaajien keskuudessa. Ei mässäile pisteillä kauden aikana.

Rookie/tulokas
Joukkueen ensikertalainen, jolle joukkueen konkarit tekevät joskus pientä jäynää. Joskus tulokas joutuu kokemaan ns. tulokaskasteen, joka voi olla esimerkiksi jääkiekkopiireistä tunnettu ”ajo”.

Lähitorjuja
Maalivahti, joka on parhaimmillaan maalinedustatilanteissa. Joutuu tekemään useitakin perättäisiä torjuntoja. Edellytyksenä ainakin hyvä tasapaino ja koordinaatiokyky. Flanelsin historian tunnetuin lähitorjuja on Mikko E. Mäkinen.

Free agent
Vailla pelaajasopimusta oleva pelaaja, joka voi siirtyä uuteen seuraan. Salibandyssä täysin vapaita pelaajasiirtoja voi tehdä ainoastaan kesäkuussa. Jos pelaaja on edelliskaudella pelannut jossakin siirrossa, tarvitaan seuraavalla kaudella muun seuran edustamiseen aina seurasiirto ja edellisen seuran hyväksyntä siirrolle.

Prospect-pelaaja
Junioripelaaja tai äskettäin juniori-ikäluokat ohittanut pelaaja, jonka odotetaan kasvavan merkittävään rooliin vähintäänkin omassa seurassaan.

Libero
Libero tarkoittaa vapaata paikkaa pelaava puolustavaa pelaajaa. Liberokeskeisissä pelitaktiikoissa liberon paikalla pyritään pitämään jatkuvasti pelin tekemiseen kykenevää pelaajaa.

Poliisi
Joukkueen tähtipelaajien suojelemisesta, tarvittaessa kovinkin keinoin, jopa sääntöjä rikkoen, pelaava yleensä 4. kentälliseen sijoitettu hyökkääjä tai top 4:n ulkopuolella oleva puolustaja.

Kaappi
Usein käytetty nimitys vastustajan isokokoisesta pelaajasta.

All (a)round -pelaaja
Pelikentän yleismies, joka ei pelaa siellä missä osaa vaan siellä missä kulloinkin miestä tarvitaan.

Target-hyökkääjä
Hyökkääjä, jota pelaa hyökkäyksen kärjen tuntumassa, mutta jolla on tapana yllättäen pelata palloa alaspäin, mikä edelleen mahdollistaa esim. pelin levittämisen toiseen laitaan tai hyökkäyspään maalinedustan ylimiehittämisen maskimiehillä tms. Yleensä target-hyökkääjä on siis maalin 2. tai 3. syöttäjä, tai ehkä hyökkäyksen päättäjä, mutta vain ani harvoin varsinainen syöttäjä.

Voittava maalivahti
Hyvän maalivahdin ominaisuus on pelata joukkueelleen voittoja. Tällöin ei useinkaan ole merkitystä päästetyillä maaleilla, torjuntaprosenteilla tai -tyyleillä, vaan maalivahti yksinkertaisesti vain voittaa ottelunsa.

Piikki
1-2-2-karvauksessa kärjessä olevan pelaajan nimitys.

Clutch player
Kenttäpelaaja, joka pystyy aina parhaimpaansa tiukoissa paikoissa, kovan paineen alla. Ns. tärkeiden pelien pelaaja.

Yleistermejä

Checking line
Yleensä 3. tai 4. hyökkäyskentällinen, joka pelaa kovaa ja aggressiivisesti. Käytetään yleensä vastustajan vaarallisinta, merkattua kentällistä vastaan tai kun joukkue kaipaa herätystä.

Jarrukenttä
Lähes sama kuin checking line, mutta kuitenkin vivahteellinen ero. Kentän numerointi yleensä 3. tai 4. ja päätarkoituksena pelata esim. vastustajan scoring line:a vastaan. Keinot eivät aina ole niinkään kovat tai aggressiiviset vaan tarvittaessa peruuttelua, jarruttelua, roikkumista jne.

Scoring line
Yleensä 1- ja/tai 2-ketjusta käytetty nimitys, joka korostaa ketjuasettelun merkitystä: ko. ketjun päätarkoitus on tehdä maaleja.

Räkämaali, paskamaali
Maali, jonka tekemisessä ei vaadita taitoa, mutta tahtoa sitäkin enemmän. Räkämaali tehdään yleensä maalinedushässäköistä survomalla tai sitten kimmottamalla pallo onnen avustuksella verkon perukoille joko mailalla tai ruumiinosalla.

Jäädytetty pelinumero
Joukkueilla on tapana jäädyttää merkittävän pelaajauran tehneiden pelaajien pelinumeroita. Flanels on jäädyttänyt numerot 6 Atte Niemi ja 14 Mikko Raittinen.

Kuntopuntari
Kertoo joukkueen viime aikojen vireen. Mittarina käytetään yleensä 5 viime pelin saavutukset (voitot-tasapelit-tappiot), esim. 2-1-2.

Roll out -game
Uuden kauden ensimmäisestä ottelusta käytetty nimitys, jossa fanien on mahdollista nähdä joukkueensa kesän muutosten ja pelaajasiirtojen jälkeen. Ottelu on usein harjoitusottelu.

Pre season
Ennen virallista sarjakautta oleva aika/kausi, jolloin joukkue pelaa tukun harjoitus- ym. kauteen valmistavia otteluita. Myös ko. aikana pelattavat cup-ottelut lasketaan ja nimetään usein pre seasonin otteluiksi.

Post season
Runkosarjan päättymisen jälkeisestä ajasta käytettävä nimitys. Ko. aikana pelataan usein tärkeimpänä esim. nousu-, play off- tai mestaruusotteluita, mutta myös putoamisotteluita.

No look -syöttö
Syöttö, jossa pallollinen pelaaja harhauttaa vastustajaa katsomalla muualle kuin mihin hän aikoo syöttää. No look -syöttö on onnistuessaan taideteos, mutta epäonnistuessaan syötön antaja voi joutua jopa naurunalaiseksi.

Sophomore jinx
Yllä olevaa nimitystä käytetään yleisesti toisen kauden pelaajasta, joka onnistuneen/loistavan tulokaskauden (ks. Rookie/tulokas) jälkeen ei täytä odotuksiaan toisen kauden osalta. Suomen kielellä kuulee usein sanottavan/väännettävän ”aina vaikea toinen kausi”. Nimitystä voidaan käyttää vastaavasti myös uusien joukkueiden kohdalla käsiteltäessä mahdollisesti heikosti sujunutta toista kautta.

Filmaus
Kontakti- tai kamppaustilanteessa tapahtuva jälkiseuraamusten paisuttelu. Taitava filmaaja hankkii joukkueelleen arvokkaita ylivoimia tasaisesti pitkin kautta, huono filmaaja sukeltaa puolestaan kympin itselleen.

Aamujäät
Jääkiekosta peräisin oleva termi, jolla tarkoitetaan ottelupäivän aamuharjoituksia. Ne ovat yleensä kevyet, pitäen sisällään esim. laukauksia, ohjureita ja ns. höntsäpeliä.

Hattutemppu, hat trick
Kun pelaaja tekee ottelussa kolme maalia, sanotaan hänen tehneen hattutempun. Puhdas hattutemppu syntyy puolestaan silloin, kun pelaaja tekee kolme maaliaan peräkkäin. Termi kulkeutunut kriketin kautta jalkapalloon ja edelleen muihin palloilulajeihin.

Gordie Howe -hattutemppu
Jääkiekossa GH-hattutempuksi sanotaan kokonaisuutta, jossa pelaaja samassa ottelussa tekee maalin, antaa yhden maalisyötön ja tappelee itselleen 5 minuutin rangaistuksen. Salibandyssä ei tapella, joten Gordie Howe -hattutempuksi voitaneen laskea tehot 1+1 sekä 2 minuutin kovuusjäähy esim. estämisestä.

Triple save
Kenttäpelaajan hattutemppuun verrattavissa oleva maalivahdin suorite, jossa hän tekee kolme peräkkäistä torjuntaa ns. avopaikoista huolimatta.

Villikortti
Turnauksen tai sarjan järjestäjän myöntämä, pääsääntöisesti virallisen karsimisjärjestelmän ohittava osallistumisoikeus, joka voi esim. perustua ko. joukkueen media-arvoon, aiempiin saavutuksiin jne.

Pakki-pakki -syöttö
Syöttö, jota käytetään paljon hitaissa ja keskinopeissa pelinavauksissa. Tarkoittaa kahden puolustajan keskenään harrastamaa, yleensä poikittaissuunnassa tapahtuvaa syöttelyä.

Peliä avaava syöttö
Syöttö, jonka ansiosta joukkueen on mahdollista viedä hyökkäystä eteenpäin.

Kabinettipäätös
Järjestöjohtajien, päätäntäelimen tms. tekemä päätös tai neuvottelutulos, joka voi koskettaa esim. joukkueen siirtoa sarjapykälää ylemmäksi, cup-muotoisessa turnauksessa etenemistä putoamisesta huolimatta jne.

Kaista
Pelikentän osista käytetty nimitys. Useinmiten erityisesti hyökkäyspäässä ja hyökkäyspeliin lähdettäessä pelikenttä jaetaan kolmeen kaistaan: vasempaan, oikeaan ja keskikaistaan.

Give and go
Give and go tarkoittaa syötön antamista ja sen jälkeen liikkeen jatkamista tai vähintäänkin välitöntä liikkeelle lähtöä. Tämän kaltaisilla suorituksilla saadaan kentällä jatkuva liike. Salibandyssä give and go -tilannetta harjoitellaan usein monenlaisien harjoitteiden turvin.

Maalipiste
Tammijärven Tammen juniorijoukkueiden otteluraporteissa aikanaan tiheäänkin viljelty persoonallinen termi maalille (= pallon toimittaminen maaliin hyväksytysti).

Maalintekijäpotentiaali
Sanotaan, että maalintekotaitoa joko on tai ei ole. Maalintekijäpotentiaali onkin yleensä luontaista pelivaistoa, jonka avulla pelaaja ajautuu ikään kuin tahtomattaan maalipaikoille. Näistä onnistuminen, onkin sitten kiinni peliteknisistä taidoista ja suoraviivaisuudesta.

Kontraaminen
Muutamassa lajissa (tennis, kamppailulajit) käytetty termi, jolle salibandyssä ei ole aivan tarkkaa määritelmää. Termiä on kuultu käytettävän mm. irtopallon tavoittelussa ja vastahyökkäykseen lähtemisessä. Toisaalta jotkut vain huutavat ”kontraa”, ilman että tarkoittavat sillä mitään. Oiva keino siis hämätä hyökkäävää vastustajaa!

Momentum
Hetki tai ajanjakso ottelussa, jolloin joukkueelle siunaantuu useita paikkoja ratkaista ottelu ja taittaa vastustajan henkinen selkäranka. Loppuun kulutetun, mutta kovin usein paikkansa pitävän sanonnan mukaan momentum pitää osata hyödyntää, tai sitten vastustaja iskee heti ensimmäisestä paikastaan pitkänkin myllytyksen jäljiltä.

Flow-tila
Pelaajan henkilökohtainen tai joukkueen kesken kilpasuorituksen saavuttama vireystila, jossa tuntuu että ns. kaikki onnistuu.

Nollaaminen
Urheilun suola on onnistumisen ja epäonnistumisen häilyvän pieni raja. Tämän vuoksi urheilijan on kyettävä ns. nollaamaan tilanne sekä mittavan epäonnistumisen tahi onnistumisen jäljiltä, jotta keskittyminen seuraavaan vaihtoon olisi mahdollista. Kuriositeettina mainittakoon, että saavutettua flow-tilaa ei toki useinkaan pyritä nollaamaan.

Left/right wing block
Hyökkääjän, usein keskushyökkääjän tai saman laidan puolustajan kanssa verraten ylhäällä suorittama vastustajan hyökkäyksen pysäytys. Tämä karvauspelin segmentti on usein tärkeä osa ohjauspelaamista.

Pelikirja
Ennalta suunnitellut, sovitut ja harjoitellut pelitaktiset asiat, joita joukkue pyrkii noudattamaan. Pelikirjaa voidaan laajentaa kattamaan myös muita joukkueen yhteisesti sopimia asioita ja käytänteitä.

Game plan
Yksittäiseen otteluun laadittu pelisuunnitelma, joka perustuu yleensä joukkueen omaan pelikirjaan sekä vastustajan scouttaamiseen.

Scouttaaminen
Tarkkailu. Yleensä scoutataan esim. hankintalistalla olevaa pelaajaa tai sitten tulevan ottelun vastustajaa.

Try out
Jakso, jona aikana pelaaja saa näyttöpaikan joukkueessa vakuuttaakseen valmennus- tai seurajohdon ja hankkiakseen vakiopelipaikan tai pelaajasopimuksen. Try out -pelaaja ei useinkaan ole selkeä vahvistus, vaan osittain ehkä arvoituksellinen, kokoonpanoa täydentävä tai tiettyä erikoisosaamista joukkueeseen mahdollisesti tuova pelaaja, jollaista suinpäin ei uskalla rekrytoida.

Taktillisia termejä

Suunnanmuutospelaaminen
Joukkuepelissä yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky kääntää hyökkäyspeli nopeasti puolustukseksi – tai päinvastoin – mahdollisimman nopeasti ja oikein organisoidusti. Nämä seikat tulee onnistuneessa suunnanmuutospelissä sujua kaikilta osapuolilta sekä pallollisena että pallottomana.

Painoton puoli
Se puoli kentästä, jolla pallo ei pelitilanteessa ole. Painotonta puolta pyritään käyttämään tietoisesti mm. maalipaikkojen rakentamiseksi ja nopeissa pelinavauksissa omassa päässä.

Coast to coast
Kun pelitapahtumat etenevät vuorollaan päästä päähän, peliä kutsutaan coast to coast -peliksi. Hyvin avointa pelaamista, jossa molemmille joukkueille syntyy paljon maalipaikkoja.

Kenttätasapaino
Ns. pelikirjaharjoituksissa ja taktillisissa harjoituksissa korostetaan usein kenttätasapainon säilyttämistä kaikilla em. kolmella kaistalla niin että kukin on miehitetty vähintään yhdellä pelaajalla. Esim. perushyökkäystilanteessa pallo on oikealla kaistalla pelaajalla 1 ja samalla kaistalla häntä tukee pelaaja 2. Pelaaja 3 miehittää keskikaista esim. siirtymällä maalin eteen. Pelaaja 4 toimii puolestaan vasemmalla kaistalla, ns. painottomalla puolella pyrkien irtautumaan vartioinnista ja hakeutumaan esim. maalipaikalle. Pelaaja 5 voi olla taaempana reservissä varmistustehtävässä tai valmiina siirtymää painopistesuunnalle hetkellisen, mutta ratkaisevan ylivoiman luomiseksi.

Painekarvaus
Yksi aktiivisen karvauspelaamisen ilmenemismuodoista. Käytetään yleensä hetkellisesti sen kuluttavuuden vuoksi. Painekarvauksessa esimerkiksi koko viisikko osallistuu karvaukseen pelaten kukin sovitun ajan mies miestä vastaan.

Jatkokarvaus irtopalloon
Karvaustilanteen jälkeen syntyy silloin tällöin ns. ”ei kenenkään tilanne”, jossa pallo ei ole kummankaan joukkueen hallussa. Tällöin karvaavan joukkueen aktiivisen karvauspelin jälkeistä vaihetta kutsutaan jatkokarvaukseksi irtopalloon, jossa tarkoituksena on siis pallon saanti hallintaan.

Maalia kohti pelaaminen
Suoraviivainen hyökkäyspelitaktiikka, jossa vältellään kiemuroita ja toimitetaan palloa sekä miehiä joka tilanteessa kohti maalia tavoitteena maalipisteen tekeminen.

Lyhytsyöttöpeli
Pelitaktiikka, jossa pyritään rakentamaan peliä ensi sijassa muutaman metrin, maksimissaan puolen kentän mittaisilla syötöillä. Jotta tämä taktiikka olisi mahdollista, on sitä käyttävän joukkueen pystyttävä säilyttämään kenttätasapaino ja toisaalta myös kyettävä nopeaan paikanvaihtopeliin.

Pelinvirtaus
Joukkue, joka hallitsee pelinvirtausta, kykenee päättämään esim. pelin temposta, intensiteetistä ja jopa koska vastustaja pääsee vaihtamaan. Hyvä joukkue hallitsee pelin virtauksen myös ilman, että pallo on heillä hallussaan.

Rintamahyökkäys
Tapa hyökätä kenttätasapainon periaatteita käyttäen koko kentän levyisenä rintamana, kaikilla kolmella kaistalla (vasen, keski, oikea).

Harppuunahyökkäys
Vastaiskupelaamisen eräs nyanssi, jossa pallo pelataan hyvin nopeasti syvyyteen ja käyttäen sen jälkeen esim. mahdollista target-hyökkääjää. Tavoitteena on nopea maalipaikan luonti ja nopea ratkaisu.

Ohjauspeli
Pelitapa, jossa vastustajan pallollinen peli ohjataan haluttuun suuntaan ja pyritään siellä pallonriistoon tai pelinjäädyttämiseen.

Pohjoisamerikkalainen pakkipeluutus
Jääkiekosta peräisin oleva pelitapa, jossa puolustajat sijoitetaan pelaaviin pakkipareihin kätisyyden perusteella niin, että molemmat pelaavat lapa/kämmenpuoli laidan puolella. Näin laitaa pitkin tulevat irto- ja purkupallot tai syötöt saadaan takaisin peliin nopeasti, ilman että niitä tarvitsee kääntää rystyltä kämmenpuolelle. Alivoimalla puolet vaihdetaan, jolloin kämmenpuolet saadaan keskelle, koska irtopallojen purku maalinedestä on hyvin tärkeää.

Eurooppalainen pakkipeluutus
Puolustajien kämmenet / lavat ovat keskialuetta kohden, jolloin etuna on pakki-pakkisyötöstä ampumisen helppous.